Workshop "Vogels" in Sieboldhuis

Lichtelijk gespannen betrad ik afgelopen weekend het Sieboldhuis. Tien mensen in een uur tijd vogels leren schilderen in sumi-e is een behoorlijke uitdaging. Helaas bleek een enkeling door ziekte verhinderd, maar vol goed moed en goede zin zijn we van start gegaan en het resultaat mocht er zijn! Het meest verrassend vond ik wel dat de eenvoudigste vogeltjes het lastigste bleken en andersom. Aanleiding voor dit alles was de tentoonstelling "Kachō-ga", een prachtige tentoonstelling die nog tot en met 3 maart te zien is in het Sieboldhuis in Leiden…

Workshop-Vogels-Sieboldhuis

Kleurrijk najaar

Gisteren stond hij nog in vuur en vlam, vandaag resten slechts enkele rode blaadjes aan zijn takken. Aan de voet van onze Japanse esdoorn ligt de rest van zijn bladerdek verwaaid en wel. De bladeren van de hazelnoot verkleurden intussen van groen naar geel. De kleuren van de herfst zijn niet voor niets mijn lievelingskleuren, ik ben dol op dit seizoen.
Minstens zo kleurrijk waren de workshops dit najaar, hoewel we slechts werken met zwart- en grijstinten. De diversiteit aan onderwerpen en cursisten zorgden voor mooie, verrassende, spontane en bijzondere resultaten. Het blijft een feest om te zien dat één onderwerp even zoveel variaties kent als er deelnemers zijn. Ieder heeft zijn of haar eigen handschrift en dat blijft een bron van inspiratie.

Workshops-najaar-2018

Zomer & herfst

Het is nog volop zomer, toch lijkt het af en toe al herfst. Bomen laten door de droogte hun bladeren al vroeg vallen, maar gelukkig hebben regenwolken hun intrede weer gedaan. Ik hou van de herfst met zijn prachtige kleuren en wisselende weerstypen. Ik heb dan ook met veel plezier een nieuw herfstrooster gemaakt met thema's die passen bij dit seizoen. Voor meer informatie zie de Agenda. Intussen wens ik je wel nog veel mooi weer met af en toe een fijne regenbui voor plant en dier.

Herfsttak

Rust roest (niet)

De zomer laat zich gelden, de zon schijnt ongenadig, het tempo ligt laag. Een knieblessure dwingt me rust te houden en dat is met de hitte van deze dagen geen probleem. Het hoofd maalt echter door en is alweer druk bezig met nieuwe projecten: cursus, workshops, aanpassing van de website (nieuwe werken & hoe maak ik een Engelstalige schaduwsite?). De onrust sluipt in mijn lijf en stilzitten blijkt lastiger naarmate de plannen vorderen. Binnenkort wordt de agenda gevuld met het nieuwe cursus-/workshoprooster, maar nu eerst weer even met het been omhoog. Fijne zomer allemaal!

Kiekeboe-(randje)

Bloesem

Afgelopen week heb ik een aantal workshops verzorgd met als onderwerp "bloesem". Bloesem schilderen vraagt variatie in penseelvoering door het ruwe van de stam, het fijne van de takjes en de teerheid van de bloesemblaadjes. Zoals altijd is het leuke van een workshop, dat je met een aantal mensen bezig bent met hetzelfde onderwerp. Eenzelfde onderwerp levert namelijk minstens zoveel verschillende werken op als er mensen aanwezig zijn. Ieder deelnemer heeft zijn/haar eigen handschrift en dat maakt zo'n workshop spannend, interessant en inspirerend. Niet alleen ieder mens is anders, ook elke groep is anders. De ene groep begint vol enthousiasme met het maken van verschillende composities, terwijl een andere groep juist meer gericht is op het onderzoeken van de mogelijkheden van de inkt, compositie en uitwerking. Variatie bleek dan ook het sleutelwoord: variatie in penseelvoering, benadering, deelnemers, groepen en uitwerking.

Workshop-Bloesem

Jan 2019
Nov 2018
Aug 2018
May 2018
Apr 2018
Mar 2018
Feb 2018
Nov 2017
Oct 2017
Jun 2017
May 2017
Apr 2017
Mar 2017
Jan 2017
Sep 2016
Aug 2016