Jun 2017

Schetsen en sumi-e

Vandaag heb ik voor het eerst in lange tijd weer eens gewoon lekker zitten schetsen en terwijl ik met schetspapier en potlood in de weer was, realiseerde ik me hoeveel ik geleerd heb van sumi-e. Voorheen verloor ik me altijd in allerlei minuscule details, raakte het overzicht kwijt en was eigenlijk nooit tevreden, omdat er altijd wel een lijntje verkeerd stond. De tekeningen werden ook kleiner en kleiner en zo zette ik mezelf helemaal vast. Hoe leuk ik tekenen ook vond, het was toch meer een voortdurend gevecht met mezelf. Het werd tijd voor iets anders, groter, vrijer … Op zoek naar die vrijheid viel mijn oog op een cursus sumi-e, die gegeven werd bij K&O in Leiden o.l.v. Japanse docente Kumi Kuwamura. Wat een openbaring! Ja, ook deze techniek vraagt aandacht en concentratie, maar niet elk lijntje hoeft te kloppen. Sterker nog, hoe meer lijntjes, hoe meer vertroebeling. Het gaat erom de essentie van je onderwerp te pakken en daarvoor zijn die schetsen wel weer handig. Hoe vertrouwder je bent met je onderwerp, hoe makkelijker het is de essentie te vinden. Schetsen leert je kijken, de basis van alle kunst.

Vogels-29-06-2017


Wilde zomergrassen

Afgelopen weekend hebben we veel plezier gehad met het schilderen van zomergrassen in sumi-e. Het leek mij een goed idee om een beetje buiten naar binnen te halen door het plukken van diverse soorten die langs de berm te vinden waren. Al een aantal weken verheugde ik mij en genoot van de vele wilde grassen. Groot was mijn schrik dan ook toen de gemeente vlak voor het weekend begon met maaien! Uiteindelijk bleek het mee te vallen en was de oogst zelfs veel groter dan verwacht. Het zag er gezellig uit met al die pluimen en sprieten die alle kanten op sprongen. Mooi is ook dat hoe langer en beter je kijkt hoe meer je ziet en leert van iets waar je vaak onachtzaam aan voorbij gaat. De resultaten waren als altijd weer verrassend en inspirerend.

Zomergrassen-compilatie-2017
Mar 2019
Jan 2019
Nov 2018
Aug 2018
May 2018
Apr 2018
Mar 2018
Feb 2018
Nov 2017
Oct 2017
Jun 2017
May 2017
Apr 2017
Mar 2017
Jan 2017
Sep 2016
Aug 2016